Kuvaus
ActiveZyme
ActiveZyme on entsyymivalmiste, jonka entsyymit pilkkovat ruoan proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja paremmin imeytyvään muotoon. ActiveZyme pilkkoo erityisesti viljojen gluteenia, maidon proteiinia ja laktoosia, mutta myös muita yliherkkyyttä aiheuttavia ruoka-aineita.
BioBlend -merkityt entsyymit ovat erityisesti tasapainotettuja seoksia jotka säilyttävät aktiivisuutensa koko ruoansulatuskanavan matkalla.
ActiveZyme on myös erityisen hyvä lisättäessä kasvisten määrää ruokavaliossa, tai mikäli kasvisten sulamisessa on ongelmaa. ActiveZyme sisältää ryhmän entsyymejä jotka pehmentävät kasvisten rakenteita tehden niistä helpommin sulavia. Näin arvokkaat ravintoaineet saadaan todella käyttöön.
ActiveZyme hyödyntää Bio-Blend teknologiaa joka tarkoittaa että kukin tällä merkinnällä merkitty entsyymi sisältää samasta ryhmästä useamman entsyymilajin. Nämä toimivat kukin hieman eri pH-ympäristöissä varmistaen että tuote pilkkoo ruokaa alkaen mahalaukusta ja jatkuen ohutsuoleen ja paksusuoleen asti.
Entsyymien aktiivisuus
Entsyymien aktiivisuutta mitataan erityisillä mittayksiköillä jotka kertovat niiden tehosta. Yleensä ravintolisissä puhutaan milligrammoista tai mikrogrammoista, mutta entsyymien kohdalla paino ei kerro oikeastaan mitään. Siksi teho esitetäänkin erilaisilla kirjainyhdistelmillä kuten HUT, FIP tai GaIU. Näistä yksiköistä ei ole välttämätöntä ymmärtää sen syvemmin, mutta nämä yksiköt mahdollistavat tuotteen vertaamisen johonkin toiseen tuotteeseen kaupan hyllyssä.
ActiveZyme on selvästi markkinoiden vahvin seuraavissa entsyymeissä:
- Alfagalaktosidaasi (Palkohedelmät / ilmavaivat, turvotus)
- Propyyliendopeptidaasi (Gluteenin pilkkoutuminen)
- Ksylanaasi (Kasvisten pilkkoutuminen)
Mahdollisia ongelmia aiheuttavien ruokien lisäksi ActiveZyme sisältää entsyymejä jotka pilkkovat kaikkia ruoan proteiineja, rasvoja, hiilihydraatteja sekä kuituja.
Alfagalaktosidaasi
900 GaIU
- Pilkkoo yleisesti kaasua muodostavia hiilihydraatteja, erityisesti raffinoosia ja stakyoosia.
- Erityisen hyödyllinen raakojen vihannesten ja palkohedelmien (pavut ym) kanssa
- ActiveZyme sisältää enemmän Alfagalaktosidaasia kuin muut markkinoilla olevat tuotteet
DPP-IV
250 DPPU
- Dipeptidyylipeptidaasi (DPP-IV) on on entsyymi, jonka tärkeimmät kohteet ovat gluteeni ja kaseiini
- Auttaa viljojen ja maidon proteiinien sulamista
- Huom! Keliaakikon tai maitoallergisen tulee edelleen välttää ko. ruoka-aineita, mutta entsyymi on avuksi jos tulee nautittua epähuomiossa maitoa tai gluteeniviljoja.
Propyyliendopeptidaasi (PEP)
60000 PPI
- PEP on entsyymi joka on erikoistunut pilkkomaan aminohappo proliinia sisältäviä proteiineja. Gluteenin rakenne sisältää paljon proliinia joten PEP pilkkoo gluteenin tehokkaasti
- Täsmäentsyymi vehnän, ohran ja rukiin sisältämälle gluteenille
- ActiveZyme on ainoa valmiste markkinoilla joka sisältää tätä entsyymiä
- Huom! Keliaakikon tulee edelleen välttää ko. ruoka-aineita, mutta entsyymi on avuksi jos tulee nautittua epähuomiossa gluteeniviljoja.
Ksylanaasi
15 500 XU
- Ksylanaasi tehtävä on sulattaa kasvisten soluseinämiä
- Erityisen hyödyllinen kun lisätään kasvisten määrää ruokavaliossa, tai kasvisten sulaminen on huonoa
- Auttaa saamaan kasvisten sisältämät vitamiinit paremmin talteen
- Vahvin pitoisuus markkinoilla (vrt. Digest Spectrum 10.000 XU)
Laktaasi
1500 ALU
- Pilkkoo laktoosia (maidon sokeri)
- Auttaa sulattamaan maitotuotteiden laktoosin
Amylaasi Bio-Blend
7800 DU
- Ravinnon hiilihydraattien täytyy ensin pilkkoutua yksinkertaisiksi sokereiksi, jotta ne voivat imeytyä
- Amylaasit ovat entsyymejä jotka pilkkovat ruoan hiilihydraatteja sokereiksi
- Hiilihydraattien sulaminen on tärkeää, koska muutoin ne aiheuttavat mm. ilmavaivoja
- Bio-Blend tarkoittaa usean eri amylaasin sekoitusta jolloin se toimii koko ruoansulatuskanavassa
Proteaasi Bio-Blend
60 000 HUT
- Ravinnon proteiinien täytyy ensin pilkkoitua aminohapoiksi, jotta ne voivat imeytyä
- Proteaasit ovat entsyymejä jotka pilkkovat ruoan proteiineja aminohapoiksi
- Proteiinien pitää sulaa ensin aminohapoiksi, jotta ne voivat imeytyä
- Bio-Blend tarkoittaa usean eri proteaasin sekoitusta jolloin se toimii koko ruoansulatuskanavassa
Lipaasi Bio-Blend
450 FIP
- Ravinnon kokonaisten rasvojen täytyy ensin pilkkoutua rasvahapoiksi, jotta ne voivat imeytyä
- Lipaasit ovat entsyymejä jotka pilkkovat ruoan rasvoja rasvahapoiksi
- Bio-Blend tarkoittaa usean eri lipaasin sekoitusta jolloin se toimii koko ruoansulatuskanavassa
Sellulaasi Bio-Blend
420 CU
- Sellulaasi pilkkoo selluloosaa, eli kasvikuituja
- Kun kasvikuidut pilkkoutuvat kunnolla, tulevat kasvisten sisältämät ravintoaineet paremmin saataville
- Bio-Blend tarkoittaa usean eri sellulaasin sekoitusta jolloin se toimii koko ruoansulatuskanavassa
Hemisellulaasi
25 HCU
- Hemisellulaasi pilkkoo hemiselluloosaa, joka on yksi kasvien soluseinämien rakennusaine
- Kun kasvikuidut pilkkoutuvat kunnolla, tulevat kasvisten sisältämät ravintoaineet paremmin saataville
Glukoamylaasi
15 AGU
- Pilkkoo pitkäketjuisia hiilihydraatteja (tärkkelyksiä) glukoosiksi
Invertaasi
55 SU
- Pilkkoo sukroosia (“pöytäsokeri”) glukoosiksi ja fruktoosiksi
Maltaasi
100 DP
- Pilkkoo ravinnon maltoosia glukoosiksi
Fytaasi
10 FU
- Pilkkoo jyvissä ja siemenissä esiintyvää fytiinihappoa, joka on antiravinne
- Parantaa mineraalien ja hivenaineiden biosaatavuutta
ENTSYYMEISTÄ
Entsyymit ovat biologisesti aktiivisia proteiineja. Niitä löytyy luonnosta joka lähtöön, koska ne ovat hyvin tarkkoja siitä mitä ne tekevät ja missä olosuhteissa. Entsyymejä löytyy luonnossa kaikenlaisia: purkavia, rakentavia, siirtäviä, muuntavia, yhdistäviä ja niin edelleen, mutta tässä kohtaa keskitymme ruoansulatukseen eli purkaviin entsyymeihin.
Otetaan esimerkiksi gluteenia pilkkova propyyliendopeptidaasi. Siitä on helpompi puhua lyhenteellä PEP. Tämän entsyymin ominaisuus on löytää proteiineista kaikki sellaiset kohdat joissa on aminohappo nimeltä proliini.
Kuten kuvassa oikealla näkyy, kun PEP osuus gluteeni-proteiinin läheisyyteen, se katkaisee proteiinin ketjun kaikista niistä kohdista joissa on proliini-aminohappo (P). Näin gluteeni ei ole enää gluteeni vaan se on ryhmä irrallisia peptidejä jotka sitten joutuvat muiden ruoansulatusentsyymien työlistalle, kunnes jäljellä on vain yksittäisiä aminohappoja jotka imeytyvät elimistön käyttöön.
Kaikki ruoansulatuksessa toimivat entsyymit toimivat samaan tapaan. Ne kiinnittyvät juuri siihen ravintoaineeseen johon ne on tarkoitettu ja alkavat ”leikkelemään” kemiallisia sidoksia poikki. Ilman tätä työtä ruoka ei pilkkoutuisi riittävän pieniksi osiksi ja elimistö ei voisi käyttää niitä hyväkseen. Maailman paraskaan tehosekoitin ei pysty pilkkomaan ruokaa niin pieneksi että se imeytyisi sellaisenaan, vaikka se toki helpottaa entsyymien työtä jotka sitten tekevät sen tärkeimmän työn.
Entsyymien ryhmät
Ruoansulatusentsyymit ryhmitellään kolmeen pääkategoriaan, ja vaikka entsyymeillä on kaikennäköisiä nimiä, kuuluvat aina johonkin näistä kolmesta kategoriasta.
Proteaasit
– Pilkkovat proteiinit aminohapoiksi
Amylaasit
– Pilkkovat hiilihydraatit sokereiksi (myös kuidut katsotaan hiilihydraateiksi)
Lipaasit
– Pilkkovat kokonaiset rasvat rasvahapoiksi
BioBlend – teknologia
BioBlend on Biomedin käyttämä edistyksellinen teknologia jossa yhdistetään kustakin entsyymikategoriasta sellaiset entsyymit joilla on hieman eri ”mieltymyksiä”.
Alla olevat periaatteet pätevät kaikkiin Bioblend-entsyymeihin, oli kyse sitten proteaasista, amylaasista, lipaasista tai sellulaasista.
pH-joustavuus
Tärkein entsyymien toimintaa rajoittavat asia on ympäristön pH, eli happamuus. Jotkut entsyymit toimivat hyvin mahalaukun erittäin happamassa ympäristössä, mutta lakkaavat toimimasta ohutsuolen emäksisessä ympäristössä. Puolestaan ne entsyymit jotka olivat ’nukkumassa’ mahalaukun happamuudessa, aktivoituvat puolestaan ohutsuolessa. Tarvitaan siis sekoitus entsyymejä joista osa on aktiivisena mahassa, osa ohutsuolessa ja osa vielä paksusuolessakin. Laadukkaasti tehty entsyymivalmiste jatkaa työtään vielä kauan sen jälkeen kun ruoka on syöty ja siirtynyt mahalaukusta eteenpäin.
Täydellinen sulatus
Toinen rajoittava seikka on entsyymien tinkimätön tarkkuus siinä mitä ne tekevät.
Otetaan esimerkkinä Proteaasi, eli proteiinia pilkkova entsyymi. Jollakin proteaasilla on kyky kiinnittyä ja purkaa sidoksia määrättyjen aminohappojen välistä, mutta sen kyvyt loppuvat siihen. Jos ruoansulatus nojaisi vain tähän yhteen proteaasiin, niin proteiinit eivät sulaisi kunnolla vaan työ jäisi kesken ja aiheuttaisi ongelmia.
Kun katsotaan uudelleen samaa kuvaa kuin aiemmin, niin jos gluteenin pilkkominen jää vain PEP:n (mustat sakset) työksi niin sulaminen ei olisi täydellistä.
Toisen proteaasin tehtävä (punaiset sakset) on pilkkoa toisia sidoksia. Tämä on tarpeen jotta kaikki aminohapot on erotettu toisistaan ja ne imeytyvät verenkiertoon. Todellisuudessa näitä erivärisiä saksia on useita jotta sulaminen on täydellistä.
Bio-Blend varmistaa sen, että eri tavoin toimivia entsyymejä on riittävä valikoima jotta ravintoaineet tulevat pilkotuksi kokonaan.
Auttaa ruoansulatusta erityisesti lihatuotteiden kanssa, kun syön harvoin punaista lihaa. Ei tule täysi ja raskas olo ruokailun jälkeen.
Ihan huippu tuote näin suolisto syövän jälkeiseen elämään❤️ Elämänlaatu ja suorituskyky urheillessa noussut seuraavalle tasolle❣️
Jonkin verran liian vahva.
Toimii hyvin,kun ottaa ennen ruokailua.
Loistava tuote! Ruoka sulaa huonosti jos sis. viljaa ja lihaa vaan ei enää:) Myös gluteeniviljasta tulevat mahavaivat ja ruoansulatus ongelmat poissa.